Wednesday, December 15, 2010

Castelul Contelui Lazar din Lazarea






Castelul Contelui Lazar din Lazarea




renascentist, pe care se pot observa urmele picturilor murale decorative.



Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lázár István (fiul lui Lázár András), care a copilarit impreuna cu principele Bethlen Gábor, ulterior unul din oamenii de incredere al acestuia, judecatorul regal al scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, cel care a prezidat adunarea nationala secuiasca din Lutita din anul 1596. Stema lui se gaseste pe peretele sudic, pe bastionul din stanga portii, impreuna cu inscriptia "1632", anul incheierii constructiei. In curte putem vedea o serie de constructii partial in ruina: bucataria, locuinta personalului de deservire, cuptorul, cazarma, fantana, atelierul de fierarie, grajdurile.



Intre anii 1590-1594 in acest castel si-a petrecut copilaria una din cele mai importante personalitati transilvane, principele Bethlen Gábor. Castelul a fost devastat in 1707 de trupele austriece ca represalii pentru sprijinul acordat de contele Lázár Ferenc luptatorilor pentru libertate. Castelul a fost renovat de Lázár Ferenc. Lui este atribuita si constructia "palatului mare" (sala cavalerilor), unde se tineau ani la rand sedintele Scaunului. Cu moartea sa se incheie perioada de glorie a castelului. Incendiile din 1748 si 1872 au contribuit decisiv la degradarea constructiei, in care au fost oaspeti printre altele domnitorii Moldovei Petru Rares (1527-1538) si Mihnea Voda (1660).



Castelul, incepand cu anul 1967 este renovat treptat. S-au terminat lucrarile la cladirea principala folosita azi ca galerie de arta, Sala Cavalerilor (Sala de Consiliu), Bastionul Berzelor, este in renovare

"Casa Femeilor" si "Bastionul cu Branza". Sala Cavalerilor este mobilata cu mobilier sculptat cu motive populare locale, cu steme transilvanene, lampi si alte elemente de decor din fier forjat, opera mesterilor populari din judet. Tavanul pictat din lemn a fost de asemenea reconstruit.



In cladirea din mijlocul curtii, asa zisa "carcera cu coase" erau detinuti participantii la rascoalele populare de pe domeniile familiei Lázár.

Azi Lazarea este un centru de creatie important pentru artistii plastici din tara. Castelul gazduieste exponatele donate de catre artistii participanti la taberele de creatie ce se organizeaza aici. Galeria de Arta "Prietenia" (expozitia de pictura) ocupa cele opt sali mari ai bastionului portii si incaperile din "Sala Cavalerilor". Sunt expuse in permanenta 150 de picturi din tezaurul artistic bogat format din donatiile artistilor participanti la tabara de creatie, expozitia fiind astfel o reprezentare bogata a artei plastice contemporane. Sunt prezenti prin operele lor artisti ca: Aurel Ciupe (Aleea), Bandarau Nicolae (sculptura "Luptatorul"), Grigore Patrichi (Figura), Gaál András (Cariera), Liviu Suhar (Carnavalul), Barabás István (Pe camp), Balla József (Pictorul), Dumitrescu Mircea (Coridorul), Bálint Károly (Tineretea - sculptura in marmura). Aici este expus bustul lui Bethlen Gábor, opera artistului Ferenc Ernő.



Sala de aproximativ 300 mp deasupra Salii Cavalerilor gazduieste exponatele de grafica.




http://www.hoinari.ro/index.php?cu=15290120040623

Citeste mai mult: http://www.hoinari.ro/index.php?cu=15290120040623#ixzz18De2p8Jt












No comments:

Post a Comment